Tapasimme Viikissä Ruokaviraston laatupäällikön
Päivi Kähkösen ja mikrobiologian yksikön johtajan Anna-Liisa Myllyniemen
ja pääsimme tutustumaan laboratorio- ja tutkimuslinjan toimintaan.
Mitä Ruokavirasto tekee?
Ruokavirasto
valvoo ja tutkii elintarvikkeiden laatua, eläinten ja kasvien terveyttä
sekä siemeniä, taimia, lannoitteita ja rehuja. Ruokavirasto vastaa myös
EU:n maatalous- ja muiden maaseututukien käytöstä ja huolehtii niiden
maksatuksesta.
– Ruokaviraston laboratorio- ja tutkimuslinjalla,
jossa nyt ollaan, huolehditaan analytiikasta, niistä
tutkimusmenetelmistä, joilla tutkitaan Suomessa eläintauteja,
kasvitauteja ja elintarvikkeiden ja rehujen ja lannoitevalmisteiden
turvallisuutta ja laatua kemian ja mikrobiologian menetelmillä, Päivi Kähkönen kuvailee.
Elintarvikkeiden
kemiallista turvallisuutta, eläin- tai kasvitautien tunnistamista,
viljan laadun ja turvallisuuden tutkimusta sekä lannoitteiden
kemiallista analysointia – tätä kaikkea kuuluu siis Ruokaviraston
vastuualueeseen.
Entäpä kun viljaa tai lannoitteita tutkitaan,
mistä voimme tietää, ovatko tutkimus- ja testausmenetelmät luotettavia
ja tulokset päteviä? Avainsana on akkreditointi, eli pätevyyden
toteaminen.
Millaisia toimintoja Ruokavirastossa on akkreditoitu?
FINASin
akkreditointi on laboratorio- ja tutkimuslinjan vastuulla olevalla
kemiallisella ja mikrobiologisella testauksella, kasvianalytiikalla,
eläintautibakteriologialla, virologialla ja parasitologialla. Eri
tutkimusaloilla on akkreditoituja menetelmiä yhteensä yli 150.
Akkreditoitua laboratoriotoimintaa on kuudessa toimipaikassa: Helsinki,
Kuopio, Lappeenranta, Loimaa, Oulu ja Seinäjoki.
– Näissä
kaikissa meidän laboratorioyksikössä on akkreditoitu lähes kaikki
toiminnot. Tässä mikrobiologian yksikössä olemme akkreditoineet mm.
elintarvikemikrobiologisia, rehu- ja lannoitemikrobiologisia
menetelmiä, mikroskopointimenetelmiä sekä antibioottiresistenssi- ja
antibioottijäämätutkimukseen liittyviä menetelmiä. Muissa yksiköissä,
esimerkiksi eläintautiyksikössä, on vastaavasti akkreditoitu heidän
käyttämiään menetelmiä, samoin kasvipuolella ja kemialla, Anna-Liisa Myllyniemi kertoo.
Mitä hyötyä akkreditoinneista on ollut?
–
Akkreditointistandardin noudattaminen on ohjannut pitämään yllä
monipuolista ja tasapainoista laatujärjestelmää, jolla voidaan taata
pätevä toiminta ja oikeat tulokset. Ulkopuolinen arviointi ja
menetelmien akkreditointi on edellytys toiminnan uskottavuudelle
Suomessa ja kansainvälisesti.
– Akkreditointi on myös tehnyt
mahdolliseksi, että Ruokaviraston laboratoriot on nimetty yli 40
eläintauti-, elintarvike- kasvi- ja rehuanalytiikan tutkimuksen osalta
EU:n kansallisiksi vertailulaboratorioiksi.
Vertailulaboratoriotoiminnalla varmistetaan, että viranomaisvalvontaa
osallistuvien laboratorioiden tutkimustulokset ovat luotettavia ja
vertailukelpoisia kansallisesti ja kansainvälisesti, Päivi Kähkönen
kertoo.
– Määrällisesti suurin osa Ruokaviraston tutkimuksista on
viranomaistutkimuksia. Valvonta-asetuksen perusteella näiden
viranomaistutkimusten täytyy olla akkreditoituja, niitä saa tehdä vain
akkreditoiduilla menetelmillä. Niissäkin tutkimuksissa, joissa
akkreditointeja ei vaadita, se on laadun tae tilauksen tekijälle,
Myllyniemi täsmentää.
– On hirveän hyvä, että on tällainen
akkreditointijärjestelmä, joka on puolueeton tapa osoittaa menetelmien
pätevyys – sekä täällä virastossa että muualla. Meillä on Suomessa
hyväksyttyjä laboratorioita, joiden toimintaa ohjataan ja ne ovat kaikki
akkreditoituja laboratorioita, Kähkönen jatkaa.
Mikä on Ruokavirasto?
Ruokavirasto
toimii ihmisten, eläinten ja kasvien terveyden hyväksi, tukee maaseudun
elinvoimaisuutta ja kehittää ja ylläpitää tietojärjestelmiä.
Ruokavirasto
aloitti toimintansa 1.1.2019, kun Elintarviketurvallisuusvirasto,
Maaseutuvirasto sekä osa Maanmittauslaitoksen tietotekniikan
palvelukeskusta yhdistettiin uudeksi virastoksi. Maa- ja
metsätalousministeriön hallinnonalaan kuuluvan viraston päätoimipaikka
sijaitsee Seinäjoella. Ruokaviraston toiminta kattaa koko maan ja
virastossa työskentelee lähes tuhat henkilöä noin 20 paikkakunnalla.
Mitä akkreditointi tarkoittaa?
Akkreditointi
on pätevyyden toteamista. Se on kansainvälisiin kriteereihin perustuva
menettelytapa, jonka avulla toimijan pätevyys voidaan osoittaa
puolueettomasti ja riippumattomasti.
Kuka akkreditoi eli toteaa päteväksi?
Akkreditointeja
tekee Suomessa FINAS, joka toteaa päteväksi mm. testauslaboratorioita
ja tarkastuslaitoksia. Asiakkaina on laboratorioita,
sertifiointiorganisaatioita, tarkastuslaitoksia, vertailumittausten
järjestäjiä sekä ympäristö- ja päästökauppatodentajia. Asiakaskunnassa
on edustettuna sekä julkishallinto että yksityinen sektori.
Teksti: Paula Kuusio
Video: Timo Nurmi
Kuvat: Ruokavirasto
Julkaistu 12.6.2019 TUKESin verkkosivuilla
Lähdetekstit: www.ruokavirasto.fi
Liite: Akkreditoinnilla lisää luotettavuutta ja kilpailukykyä