Kliiniset laboratoriot tuottavat laboratoriopalveluja sekä julkisen että yksityisen sektorin terveydenhuollon toimijoille kuten sairaaloille, terveyskeskuksille, lääkäriasemille ja hoitolaitoksille. Akkreditoinnin piirissä olevia laboratoriolääketieteen erikoisaloja ovat kliininen kemia, hematologia, kliininen mikrobiologia, immunologia, genetiikka, patologia, kliininen fysiologia ja isotooppilääketiede sekä kliininen neurofysiologia.
Akkreditointi on vapaaehtoista terveydenhuollon sektorilla. Laboratoriot ovat halunneet osoittaa asiakkailleen akkreditoinnin kautta pätevyytensä tuottaa luotettavia laboratoriopalveluja. Kaikki suuret julkisen ja yksityisen sektorin kliiniset laboratoriot ovat akkreditoinnin piirissä tuottaen pääosan kliinisistä laboratoriopalveluista Suomessa.
Akkreditoidun kliinisen laboratorion johtamisjärjestelmä vastaa standardin ISO 9001 mukaiselle johtamisjärjestelmälle asetettuja vaatimuksia. Vastaavuus on tuotu esille kansainvälisten alan organisaatioiden ISO, ILAC ja IAF yhteisessä julkilausumassa (pdf, latautuu laitteelle).
Vaatimukset ja oppaat (päivitetty 7.5.2024)
Kliinisten laboratorioiden akkreditointivaatimuksena on jompikumpi näistä standardeista:
SFS-EN ISO/IEC 17025:2017 Testaus- ja kalibrointilaboratorioiden pätevyys. Yleiset vaatimukset
Kliinisten laboratorioiden akkreditoinnissa on vahvistettu vaatimukseksi 01.01.2024 alkaen
- SFS-EN ISO 15189:2022 Lääketieteelliset laboratoriot. Laatua ja pätevyyttä koskevat vaatimukset / Medical laboratories. Requirements for quality and competence.
Standardi on saatavana toistaiseksi vain englanniksi.
Standardi korvaa vaatimuksen SFS-EN ISO 15189:2013 (EN ISO 15189:2012).
Siirtymäaika on 06.12.2025 asti. Arvioinnit tehdään 1.8.2024 lähtien ainoastaan SFS-EN ISO 15189:2022 version mukaisesti.
Kliinisten laboratorioiden toimintaan liittyviä velvoittavia oppaita
Kliinisten laboratorioiden toimintaan liittyviä ohjaavia oppaita
Alla on kuvattu esimerkkejä kliinisten laboratorioiden ohjaavista oppaista. Lista ei välttämättä kata kaikkia akkreditoituun toimintaan tehdyistä ohjaavista oppaista. Lisää testaustoimintaan liittyviä oppaita on saatavilla Eurachemin ja Eurolabin verkkosivuilla.
Huom. ILACin ohjaavien oppaiden pdf-tiedostot latautuvat laitteelle:
Testauslaboratorioiden toimintaa tukevat FINASin julkaisut
FINAS asiakastiedotteet
Akkreditointitunnus
Akkreditoitujen toimijoiden käytössä on yksilöity FINAS-akkreditointitunnus, joka koostuu FINAS-tunnuksesta, akkreditoidun toimijan tunnusnumerosta sekä akkreditointivaatimuksesta. FINAS-akkreditointitunnusta käytetään, kun akkreditoitu toimija viittaa akkreditointiin esimerkiksi raporteissaan.
Akkreditoitujen kliinisten laboratorioiden käytössä on tunnus, jossa akkreditoidun toimielimen tunnusnumero on muotoa TXXX.
| |