Mittaustulosten metrologinen jäljitettävyys on tärkeää, sillä sen avulla varmistetaan akkreditoitujen laboratorioiden ja tarkastuslaitosten tulosten luotettavuus. Metrologinen jäljitettävyys osoitetaan katkeamattomalla vertailuketjulla tietystä mittauksesta aina suureen SI-yksikköön asti.
Kansallisen mittanormaalilaboratorion tehtävänä on huolehtia SI-mittayksikköjärjestelmän toteutuksesta. Suomessa kansallinen mittanormaalilaboratorio on VTT-MIKES. Kalibrointien avulla mittanormaalien jäljitettävyys siirtyy mittanormaalilaboratorioista akkreditoitujen kalibrointilaboratorioiden kautta aina erilaisten toimijoiden mittalaitteisiin. Nämä kalibroinnit muodostavat niin sanotun vertailuketjun.
Metrologisen jäljitettävyyden toteutumisen ehtona on SI-yksikköön ulottuva katkeamaton vertailuketju, jonka jokaisessa vaiheessa toteutuu:
- kaikista ketjun osista on kalibrointitodistus
- mittausepävarmuus on tiedossa ja ilmoitettu
- kalibroinnit suoritetaan pätevästi
- dokumentointi on tehty mittausmenetelmien ja tulosten osalta
- laitteet ovat yksilöitävissä
- kalibroinnit uusitaan tietyin väliajoin
ILAC (kansainvälinen laboratorioiden ja tarkastuslaitosten akkreditointijärjestö) on julkaissut oppaan ILAC P10:07/2020 (pdf, latautuu laitteelle), jotta akkreditointistandardien vaatimuksia jäljitettävyydestä sovellettaisiin yhtenevästi.
Kuva: Jäljitettävyyskolmio kuvastaa jäljitettävyyden siirtymistä SI-mittayksiköistä mittaustulokseen. Jokaisessa vaiheessa mittausepävarmuus kasvaa.