Gällande dessa teman publicerade FINAS i FINAS Bulletiini (1/2015) bedömningsprinciper som ska användas av bedömningsgruppen. Principerna för kvalitetskontroll inom mikrobiologi gällande livsmedel, vatten, miljö och boendehälsa är uppgjorda i samarbete med tekniska bedömmare och med representanter för Livsmedelsverket Evira. Linjedragningarna är fortfarande aktuella och de publiceras på nytt i detta meddelande.
Kvalitetskontroll av odlingsmedier
I enlighet med standarden ISO 11133:2014 ska kvalitetskontrollen för ett parti odlingsmedier (fasta odlingsunderlag och odlingsvätskor) vara kvantitativ vid en kvantitativ analys och vid en kvalitativ analys räcker det i huvudsak med kvalitativ kvalitetskontroll. En semikvantitativ kvalitetskontroll (tillväxtindex) anses i fråga om tillväxtmedier som används vid kvantitativa bestämningar bara som riktgivande och målet bör vara att övergå till en kvantitativ kvalitetskontroll. Vid kvalitetskontroll av ett kokningsparti räcker det i huvudsak med ett kvalitativt förfarande.
Meddelande av mätosäkerhet
Det förutsätts att laboratoriet känner till mätosäkerheterna i sina mikrobiologiska metoder och denna information ska erbjudas kunderna aktivt. Att meddela mätosäkerheten i ett separat dokument är tillräckligt, likaså att information om mätosäkerheterna är tillgänglig på begäran. Man ska berätta för kunden om förfarandet, med vilket man beräknat mätosäkerheten. I enlighet med Eviras linjedragning ska mätosäkerheten alltid meddelas, då det enligt EU-lagstiftningen det vill säga förordningen om mikrobiologiska kriterier är fråga om en mikrob (Listeria monocytogenes), vars resultat jämförs med gränsvärdet. Då ska man sträva efter att fastställa mätosäkerheten i enlighet med ISO/TS 19036:2006 (global) matrisspecifikt.
Guider som ska beaktas vid bedömningen
Centrala guider som ska beaktas vid bedömningen av verksamhet som gäller mikrobiologi
- Accreditation for Microbiological Laboratories, Eurachem, 2013, guide med anvisningar, länk från EA:s sidor
- ISO 11133:2014, Microbiology of food, animal feed and water -- Preparation, production, storage and performance testing of culture media
- ISO 7218:2007/Amd.1:2013 Microbiology of food and animal feeding stuffs — General requirements and guidance for microbiological examinations
Ytterligare information:
Annika Wickström, fornamn.efternamn (a) finas.fi
Giselle Nick-Mäenpää, fornamn.efternamn (a) finas.fi